In de 2Doc Belaagd die op 9 december werd uitgezonden vertelden een groot aantal Nederlandse vrouwen, van jong tot oud, over foute grappen, betasting, dwang, mishandeling, seksuele intimidatie, verkrachting en (partner)geweld.
Op straat, op het werk, tijdens het uitgaan of zelfs in hun eigen huis. Je krijgt als meisje van je ouders mee dat je de opmerkingen op straat, het nafluiten of het nasissen maar het beste kunt negeren, maar op die manier gaat er natuurlijk niks veranderen. Op die manier blijven we wegkijken voor het probleem en blijft het gedrag geaccepteerd. In de documentaire komt ook goed naar voren hoe lacherig er door de mannen over wordt gedaan en hoe vernederend het vaak voor de vrouwen is. De documentaire is gemaakt door KRO-NCRV in samenwerking met Veilig Thuis Rotterdam Rijnmond en Landelijk Netwerk Veilig Thuis om het onderwerp #grensoverschrijdendgedrag bespreekbaar te maken.
Meisje van 14
Een van de moeders die een groep bouwvakkers erop aansprak die haar dochter van 14 telkens nariepen en nafloten kreeg te horen: joh dat is toch gewoon een grapje, daar bedoelen de mannen toch verder niks mee ?!?
Maar dat meisje van 14 durft ondertussen waarschijnlijk niet meer in haar nieuwe rokje door de stad te fietsen en blijft zich afvragen waarom ze zulke opmerkingen naar haar hoofd krijgt geslingerd.
Victim blaming
Want dat is ook wel de rode draad in alle verhalen. Alle vrouwen blijven zich afvragen hoe zij het eventueel hadden kunnen voorkomen.
Hoe zij zich misschien anders hadden kunnen kleden, hoe zij anders hadden kunnen reageren, hoe zij het hebben kunnen laten gebeuren?
Daardoor ontstaat schuldgevoel en schaamte. De vrouwen gaan uiteindelijk aan zichzelf twijfelen en zich onzeker en onveilig voelen.
En hoe langer het duurt hoe moeilijker het wordt om het te vertellen.
Intieme terreur
En zeker als er dan nog liefde bij komt kijken, dan is het helemaal moeilijk om het naar buiten te brengen. Een van de vrouwen zegt: als het alleen angst was geweest dan zou het al heel heftig zijn, maar het houden van maakt het nog veel gecompliceerder. Het houden van maakt dat je in zijn web gevangen zit, en daar kom je niet zomaar uit.
Prooi
En het zijn juist vaak hele mondige, onafhankelijk vrouwen ten prooi vallen aan de intieme terreur. Die vrouwen lijken zich zelfs extra te schamen om aan de buitenwereld te moeten vertellen hoe ze door hun partner zijn behandeld of vernederd. In het nieuwe boek: De wolf en de 7 meisjes vertellen 7 vrouwen die terecht zijn gekomen in een ongezonde relatie hoe het zover heeft kunnen komen en waarom het zo moeilijk is om eruit te komen.
Want dat is de meest gestelde vraag die de vrouwen krijgen: waarom ga je niet gewoon weg?
Grensoverschrijdend gedrag
Zolang er sprake blijft van een cultuur waarin dit soort grensoverschrijdend gedrag normaal wordt gevonden en wordt getolereerd kunnen ze niet zomaar weg en blijven deze vrouwen gevangen in het web van geweld.
En zolang het balletje bij de vrouwen blijft liggen om het naar buiten te brengen met risico voor eigen leven laten we het met zijn allen gebeuren.
Want 1 op de 5 vrouwen is ooit mishandeld door een (ex) partner en meer dan 40 vrouwen per jaar overleven die mishandeling niet.
Cultuurverandering
Als de vrouwen het zelf niet melden of zelf geen aangifte doen zal het aantal vrouwen dat wordt aangetast in hun vrijheid en veiligheid de komende jaren alleen nog maar groeien. Er zal een ware cultuurverandering moeten plaatsvinden. Jaren geleden was het bijvoorbeeld nog heel stoer om met een slok op te gaan rijden en was het voor watjes om niks te drinken. Door goede campagnes is wat dat betreft toch een omslag gekomen. Dat zou toch met zo’n belangrijk onderwerp als dit ook moeten kunnen. Het moet niet meer stoer zijn om vrouwen te vernederen of (emotioneel) te mishandelen. Nu wordt er nog te vaak om gelachen of weggekeken. En als mannen elkaar er niet op aan durven te spreken laat er dan een meldpunt komen voor ongewenst gedrag tegen vrouwen. Als dat kan voor verkeershufters waarom dan niet voor #vrouwenhufters.
De documentaire is terug te kijken via: https://www.2doc.nl/documentaires/2022/12/Belaagd.html