Moestuin als medicijn

Moestuin

Moestuinieren is niet alleen een heel leuke hobby maar het is ook nog eens heel gezond! Het geeft invulling aan alle onderdelen van het Leefstijlroer als natuurlijk medicijn.

Blue Zones

Ook Dan Buettner, de ontdekker van de BlueZones geeft aan dat een van de gemeenschappelijke factoren van de Blue Zones het moestuinieren is. Er is al veel onderzoek gedaan naar wat de mogelijke overeenkomsten zijn van de mensen uit de Blue Zones omdat dat dan de sleutel tot gezond ouder worden zijn kunnen zijn. De 5 verschillende Blue Zones (Okinawa in Japan, Nicoya in Costa Rica, Ikaria in Griekenland, Loma Linda in Californie en Sardinië in Italië) liggen zo ver uit elkaar en kennen zulke verschillende diëten, dat dat niet de verklaring is voor de gezondheid en vitaliteit van de langstlevenden. In de Blue zones blijken de meeste mensen wel allemaal een eigen moestuin te hebben waarin ze tot op hoge leeftijd actief mee bezig zijn. 

Mentale gezondheid

Volgens onderzoek blijkt dat het moestuinieren niet alleen fysieke gezondheidsvoordelen oplevert maar ook veel mentale, waardoor mensen met een moestuin niet alleen minder stress ervaren maar ook gezonder oud worden en langer leven. 

Het heeft niet alleen een positieve invloed op gezonde voeding, beweging, ontspanning en slaap maar het geeft ook zingeving en sociale verbinding. 

Moestuinzaadjes

Daarnaast is een moestuin ook nog eens heel gezond voor je portemonnee. Uit 1 tomatenzaadje kun je bijvoorbeeld wel meer dan 100 gezonde tomaten laten groeien. Als je die slim ruilt of bewaart kun je daar heel lang mee vooruit en gezond van eten.

Voor het planten van wat tomatenzaadjes of andere groenten heb je ook echt geen boerderij of grote (volks)tuin nodig. Gewoon wat tegels wippen uit je achtertuin of zelfs een paar potten op je balkon of terras doen al wonderen. 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *