LIVE Masterclass:
Donderdag 10 november
Naar een meer zelfvoorzienend leven
De wens om zelfvoorzienend te leven spreekt steeds meer mensen aan. Het is een goede manier om voor jezelf en je dierbaren te zorgen, om meer in verbinding te staan met de natuur en te ontsnappen aan de torenhoge prijzen voor boodschappen en energie. Zelfvoorzienend leven betekent dat je (gedeeltelijk) in je eigen levensonderhoud kunt voorzien en dat je daarbij niet afhankelijk bent van anderen. E zijn verschillende manieren om invulling te geven aan een zelfvoorzienend leven. zoals een eigen moestuin, een houtkachel, het maken van je eigen meubels of het maken van je eigen kaas. Enerzijds is hierbij het doel om onze afdruk zo klein mogelijk te maken en anderzijds om onze kosten te minimaliseren.
Deze maand geven 3 inspirerende sprekers hun visie en praktische adviezen voor een meer zelfvoorzienend leven.

Sprekers



Esther Klaster
esthers.tuin
Esther heeft al jaren een ongelooflijke passie voor moestuinieren. Ze heeft sinds 4 jaar haar eigen droomboerderij waar ze dagelijks bezig is in haar moestuin en tuinkas. Esther vindt het belangrijk om de ingrediënten uit haar moestuin zo goed mogelijk te verwerken en te gebruiken. Ze heeft zich onder andere gespecialiseerd in het bewaren en langer houdbaar maken van voedsel door het te wecken, fermenteren en inmaken. Daarnaast is ze samen met Femke van de Moestuin Avontuinier, bezig met het schrijven van haar eerste moestuinboek dat begin volgend jaar gaat uitkomen.
Yasmin van Grinsven
Anotherchickday
Yasmin is in 2018 begonnen met haan Albert. Daar kwamen al snel meer kippen bij en zo ontstond het idee voor het opvangen en fokken van gezonde, sterke en lieve kippen. Steeds meer mensen willen een paar kippen in hun tuin voor de verse eitjes en als hulp in de tuin. Yasmin weet alles van welke kippenrassen het best in welke tuin passen en wat er allemaal bij komt kijken om de kippen te houden en te verzorgen.
Femke Lampe
moestuin_avontuinier
Bij Femke begon het jaren geleden met moestuinieren, maar dat is inmiddels uitgegroeid tot alles op het gebied van een gezonde moestuin en biodiversiteit. Daarbij is Femke zich steeds meer gaan richten op de basis van een gezonde moestuin: een gezonde bodem. Femke is geïntrigeerd door de eetbare tuin en hoe dit zichzelf in stand kan houden. Samen met Esther van Esthers tuin schrijft Femke nu aan haar eerste moestuinboek dat begin volgend jaar uitkomt.
Dit ga je leren:
Dit ga je leren:
Dit ga je leren:
De meerwaarde van het verwerken en bewaren van voedsel
Hoe je voedsel veilig kunt wecken, fermenteren en inmaken
De belangrijkste tips & tricks bij het verwerken en bewaren van voedsel
Programma
20.00 uur: Welkom
20.10 uur: Presentatie Femke over het beginnen van een moestuin en het verbeteren van je grond
20.30 uur: Presentatie Yasmin over de do's en don'ts van het zelf houden van kippen
20.50 uur: Presentatie Esther over het bewaren en inmaken van je eten
21.10 uur: Vragen
21.30 uur: Afsluiting
Aanmelden
Het Leefstijlroer om!
Naar een meer zelfvoorzienend leven
Als jij wilt weten hoe jij ook meer zelfvoorzienend kan leven om jouw footprint te verkleinen, duurzamer te leven en kosten te besparen, meld je dan nu aan via onderstaande button.
Dit krijg je:
Voor € 7,50
