Kruidenvrouw Antoinette over de kracht van kruiden

kruiden-geneeskracht

Antoinette is een natuurmeisje van 60 die zich graag verbindt met de natuur door middel van haar kruiden en moestuin. Ze is al meer dan 20 jaar met kruiden bezig, en vindt het superleuk haar kennis te delen met de jonge generatie.

Beginnen met kruiden

Je kunt het beste beginnen met een klein plekje in je tuin of op je balkon. Zoek een plekje in je tuin met wat zon waar je een paar tegels weghaalt of een paar potten neerzet waar je wat kunt gaan planten. Kijk ook eerst eens goed naar wat je eventueel al in je tuin hebt staan, dat is vaak meer dan je denkt.

Kruiden herkennen

Om zeker te weten wat voor plant of kruid je in je tuin hebt staan of wat je tegenkomt in de natuur is het goed om het op te zoeken in een boek of je kunt hier een app voor gebruiken: ‘picture this’. Met deze app maak je een foto en de app geeft aan om welk kruid of plant het gaat. Zo weet je in ieder geval zeker of een plant niet giftig is. Het is beter om eerst gewoon te beginnen in je eigen tuin voordat je gaat beginnen met wildplukken. Het is ook leuk om eerst ergens een wildplukcursus of workshop te volgen maar kijk dus eerst eens in je eigen tuin.

Makkelijke kruiden

Het beste is om eerst een lijstje te gaan maken voor jezelf met welke kruiden je zelf eet of gebruikt. Dan ga je met dat lijstje naar een biologische zadenkweker of naar de markt waar je biologische plantjes kunt kopen. Om te beginnen kun je beter met kleine plantjes beginnen in plaats van zaden want dat is wel weer wat lastiger. Aan de hand van een zaaikalender of planner kun je precies zien wanneer de planten de grond in kunnen en wanneer je ze kunt oogsten.

De kruidenplantjes uit de supermarkt zijn niet geschikt om in de tuin te zetten, die zijn allemaal bewerkt en niet sterk genoeg. Meestal kun je vanaf april kleine groente of kruidenplantjes kopen die dan al snel de tuin in kunnen.

Munt doet het bijvoorbeeld heel goed buiten maar dat kan ook wel een woekeraar zijn die je hele tuin doorgaat dus die kun je misschien beter in een grote pot zetten. Basilicum groeit van oorsprong niet in Nederland dus die doet het buiten in de grond niet zo goed, die kun je beter in de kas zetten.

Kruiden gebruiken

Van veel kruiden kun je gemakkelijk kruidenthee maken. Het meest bekende voorbeeld hiervan in natuurlijk de muntthee waarvan je de stengels zo in je theewater kunt hangen. Maar ook van verveine of salie kun je heerlijke thee maken. Je kunt dan de gedroogde of verse bladeren gebruiken om je thee van te trekken.

Veel van de kruiden kun je ook gebruiken voor in je soepen of sauzen maar je kunt er ook een tinctuur van maken. Dan zet je de kruiden in 40% alcohol en dan twee maanden in het donker in een afgesloten glazen pot, die je regelmatig schudt en dan heb je een krachtige tinctuur die je kunt innemen. Natuurlijk wel even goed opzoeken waar het kruid goed voor is.

Sommige kruiden kun je ook gebruiken voor in kruidenzakjes die je onder je kussen legt of in bad hangt. Dat kan bijvoorbeeld heel goed met lavendel en daar slaap je ook nog eens lekker van.

Onkruid bestaat niet

Veel mensen halen planten die ze niet kennen weg of strooien er gif over maar volgens Antoinette bestaat er geen onkruid. Elke plant of kruid heeft functie en geneeskracht. Van brandnetels en paardenbloemen kun je heerlijk thee of tincturen maken. Of van de bladeren van bramen kun je zelfs een medicijn maken. Je stopt de bladeren in een glazen pot en vermengt dit met 40% alcohol en laat dit een maand staan. Als je bijvoorbeeld iets verkeerd hebt gegeten of zelfs bij voedselvergiftiging neem je de braam tinctuur in en weg is de misselijkheid. Zo kun je voor jezelf een hele EHBO maken voor allerlei aandoeningen waar je heel ver mee kunt komen. Zo kun je ook zalf maken van goudsbloemen of van smeerwortel, dat is een hele krachtige zalf voor kneuzingen. Je kunt de zalf maken van bijvoorbeeld bijenwas of kokosvet en daaraan voeg je dan de kruiden toe.

Lees hoe ook andere vrouwen het roer om hebben gegooid in het E-Book: Het Leefstijlroer om naar een verse versie van jezelf

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *