Hoe kun je knoflook het best gebruiken

Knoflook antioxidant

Knoflook is een van de meest krachtige anti-oxidanten maar dan moet je het wel op de juiste manier gebruiken 

Al in de tijden van Hipporocates stond knoflook bekend om zijn geneeskrachtige werking en werd knoflook veelal ingezet tegen virussen en aandoeningen. 

Ook voordat de penicilline was uitgevonden werd knoflook gebruikt als antibacterieel middel en natuurlijke remedie tegen allerlei ziektes. 

Later blijkt uit onderzoek dat knoflook een sterke afweer biedt tegen vrije radicalen en zelfs kankercellen. Het wordt gezien als een van de belangrijkste middelen om kanker te voorkomen en de groei van kwaadaardige cellen te blokkeren (PMID: 25586902).

In de geschiedenis van de landbouw is knoflook een van de weinige gewassen die niet is gemodificeerd op zijn vorm of smaak, waardoor de oorspronkelijke voedingsstoffen grotendeels zijn behouden.

Maar in hoeverre je hier optimaal van profiteert hangt geheel af van de manier waarop je de knoflook bereidt. In 2001 ontdekte een groep wetenschappers dat de gebruikelijke bereidingswijze veel van de gezonde eigenschappen teniet doet (Jo Robinson, 2014). Rauwe knoflook bevat de stoffen die nodig zijn om allicine
(het actieve element) aan te maken, maar niet allicine zelf. Allicine ontstaat als twee stoffen in de knoflook met elkaar in contact komen. Ze komen pas met elkaar in contact als je de knoflook perst, kauwt of snijdt, dan komt de verbinding tot stand. 
In het onderzoek werd ontdekt dat als je de knoflook direct na het persen of snijden verhit, het hitgevoelige enzym alliinase verloren gaat en er geen allicine ontstaat. 

Door na het snijden of persen de knoflook even 10 minuten te laten liggen en hem pas daarna te verhitten kun je wel optimaal gebruik maken van de krachtige medicinale eigenschappen. Laat de knoflook na het kneuzen dus gewoon even op adem komen voordat je hem toevoegt aan je warme gerechten. 

Je kunt de knoflook natuurlijk ook gewoon rauw eten met als enige nadeel dat je dan wel iets meer uit je mond ruikt dan bij de gebakken of gestoofde knoflook.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *