Hoe Aniek met gezonde voeding haar leven redde

Gezonde voeding

Aniek ontdekte op haar 28ste bij toeval dat haar bloeddruk extreem hoog was en dat ze een chronische aandoening had waar niks aangedaan kon worden. Ze is zelf op zoek gegaan naar een methode om haar leefstijl te veranderen en een ommekeer teweeg te brengen.

Ik ben een aantal jaar geleden ernstig ziek geweest en pas na 9 jaar worstelen besefte ik dat ik daar zelf heel veel aan kon doen. Dat ik daar ook een eigen verantwoordelijkheid in had en dat ik niet afhankelijk wilde zijn van de artsen en andere deskundigen. Dus toen ben ik gaan onderzoeken wat ik zelf kon gaan doen en die zoektocht is begonnen bij gezonde voeding. We weten allemaal dat je met voeding je lichaam gezonder kunt maken, maar er kan veel meer. Je krijgt ook meer energie, je gaat je beter voelen en je lichaam gaat zichzelf herstellen. Ik merkte dat ik weer Aniek werd. Dat ik weer vrolijker en geduldige werd, gewoon veel meer in balans.

Malle molen van onderzoeken

Op mijn 28ste ontdekte ik bij toeval dat mijn bloeddruk extreem hoog was. Ik had een bloeddruk van 220 over 180, dus het is echt bijzonder dat ik nog op mijn benen sta. Dus zo belandde ik in de mallemolen van onderzoeken, artsen en specialisten. Toen kreeg ik ook te horen: het is een chronische aandoening dus leer er maar mee leven. Ik zat onder de medicijnen en de Bèta Blokkers waardoor ik bijna niet meer kon bewegen. Wat Bèta blokkers met je doen is echt verschrikkelijk, het blokkeert letterlijk je hartslag, ik kon bijna niet meer lopen, niet sporten, helemaal niks.”


Zoveel ballen omhoog

Ondertussen had ik wel een kindje gekregen en had ik een drukke baan. Ik moest zoveel ballen omhooghouden dat ik op een gegeven moment echt fysiek en mentaal op was. Ik ben toen letterlijk en figuurlijk vastgelopen.


Bijna hartaanval

Ik weet nog dat ik ’s nachts lag te huilen omdat ik moeilijk kon traplopen terwijl ik nog maar begin 30 was. Ik had ook al een paar keer bijna een hartaanval gehad dus ik was echt bang dat ik de 60 niet zou gaan halen op deze manier. Dan beland je echt op een punt dat er bijna geen keuze meer is, ik moest echt iets gaan doen. En ik gaf het altijd maar uithanden, dan ging ik weer naar een of ander chinees doktertje die het dan maar voor me moest gaan oplossen of naar een acupuncturist. Pas na jaren viel het kwartje dat ik ook zelf heel veel kon doen.


Medicijnen

Ik ben echt niet tegen medicijnen, want voor sommige ziektes zijn die gewoon nodig maar het moet niet plan A zijn. Plan A is dat je goed voor jezelf zorgt, waarmee je ook al veel chronische aandoeningen kunt voorkomen en soms zelfs genezen, en dan is plan B eventueel nog een stukje medicatie. Ik heb zelf ook nog een klein beetje medicatie maar dat is echt zoveel minder omdat mijn zelfzorg plan A is geworden.


Smoothies

In eerste instantie ben ik mijn voeding gaan aanpassen. Ik had vaak last van slechte stoelgang en obstipatie. Toen kwam ik iemand tegen die zei ‘ga nou eens wat gezonder eten want je darmen zijn ontregeld’. Dus toen ben ik meer over gezonde voeding gaan lezen en in eerste instantie meer vezels gaan toevoegen en stapje voor stapje beter gaan eten. Ik ben begonnen met groene smoothies omdat ik meer groente in mijn dag wilde. Omdat je de dag niet wilt beginnen met een berg boerenkool heb ik daar smoothies van gemaakt die je lekker kunt maken met wat fruit.

Dat heeft me toen enorm geholpen met alles. Mijn stoelgang werd niet alleen veel beter, maar ik voelde me ook beter en ik ging ook beter slapen. Ook ging mijn bloeddruk al heel snel omlaag en kon ik mijn medicijnen gaan afbouwen. Den dat allemaal alleen door wat smoothies. Dat was voor mij de eerste stap en van daaruit ben ik geleidelijk aan mijn hele menu gaat optimaliseren.

Gewoon doen

Het belangrijkste is dat je je daar van bewust bent en de keuze maakt om zelf aan het roer te gaan staan en zelf per onderdeel te gaan bijsturen. En je moet het gewoon gaan DOEN. We weten zoveel maar het ook doen is vaak een tweede. En je moet ook niet te moeilijk gaan denken of het jezelf te moeilijk maken. Het is helemaal niet nodig om een hele boekenkast vol te hebben of om op allerlei meditatieclubs te gaan. Er zijn zoveel praktische tools en dingen die je nu al zelf kunt doen die zoveel verschil maken.


Stapje voor stapje

En als je dan weet wat voor jou werkt dan ga je dat stapje voor stapje langzaam uitbreiden zodat de oude patronen langzaam worden doorbroken en het echt een leefstijl wordt in plaats van een (crash) dieet. Je kunt veel beter kleine stapjes veranderen zodat je brein het ook kan bevatten en je er langzaam aan kunt wennen zodat het vanzelf een gewoonte gaat worden.

En bij mij is het niet alleen een gewoonte geworden maar ook echt een grote ommekeer. Ik ben door mijn leefstijlveranderingen echt zo anders gaan leven maar ook in het leven gaan staan.


Verliefd op het leven

Nu kan ik weer genieten van dingen die ik vroeger helemaal niet zag. Als dan mijn dochter met een vriendinnetje aan het spelen was en ze moest ergens om lachen dan zag ik die lach helemaal niet. Dan zat ik gewoon helemaal vol en dacht ik ‘ik moet dit nog doen…ik moet dat nog doen’. Nu kan ik denken ‘wow wat een heerlijke meiden, en daar geniet ik dan ook weer van’. Ik merk nu dat ik weer echt leef en daar word ik heel blij en gelukkig van.

Alles is nu zoveel leuker geworden dat ik echt helemaal verliefd op het leven ben geworden en ik dit ook graag met iedereen wil delen en doorgeven.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *