Greetje komt uit Twente is 39 jaar en moeder van drie kinderen. Greetje is vooral bezig met het inspireren van mensen op het gebied van ‘groen’. Dus zowel in de moestuin als in de natuur.
Moestuin
Hoewel het nu hartje winter is groeit er nu ook van alles in de moestuin: boerenkool, palmkool, spruitjes. Er is ook op dit moment genoeg te oogsten. Greetje heeft in haar achtertuin een stuk moestuin aangelegd. Ze is een aantal jaar geleden van de stad verhuisd naar buiten om meer ruimte en natuur te ervaren. Ze heeft de jungle die het was omgetoverd tot een stuk moestuin die beetje bij beetje is uitgegroeid tot wat het nu is. Van kinds af aan heeft Greetje altijd wel iets eetbaars in haar tuin gehad. Haar ouders hadden ook een moestuin en toen Greetje op zichzelf ging wonen heeft ze altijd wel wat potten met eetbare planten gehad. Hoe klein ook er was altijd wel wat eetbaars in haar tuin of balkon te vinden. Nu voor het eerst heeft ze in dit huis haar eigen echte moestuin. “Ik heb op dit moment zelf een fruittuin en een groentetuin. Voor een groot gedeelte zijn we zelfvoorzienend en kunnen we daarvan eten. Natuurlijk duurt het wel even voordat alle fruitbomen zover zijn gegroeid dat er fruit vanaf komt maar dat schiet ook al lekker op.”
Kinderen
“De kinderen helpen wel eens mee met de plantjes water geven maar hebben verder nog niet echt interesse. Ze zijn nu ook in de leeftijd dat ze met andere dingen bezig zijn, maar als het goed is komt dat vanzelf wel. ‘Goed voorbeeld, doet goed volgen’. Het is heel leuk om op die manier toch je kinderen al een goed voorbeeld mee te geven. Vroeger toen ik thuis woonde dacht ik zelf ook wel: waarom niet gewoon een grasveld waarop ik lekker kan zonnen, maar je neemt het toch mee en nu ben ik er zelf ook mee bezig. Aan de ene kant heb ik mijn moestuin, aan de andere kant ben ik veel in de natuur te vinden. Die moestuin is vooral heerlijk om in bezig te zijn en dan je hoofd helemaal leeg te maken en dat je dan ook nog eens verse groenten en fruit kan oogsten waar geen bestrijdingsmiddelen aan te pas is gekomen dat is zoveel waard. Die moestuin doet gewoon mentaal als fysiek zoveel goeds.”
Wildplukken
“Ik ben zelf na mijn HAVO de opleiding apothekersassistent gaan doen en ook werkzaam geweest als apothekersassistent, dus toen lag mijn interesse al bij de werking van planten en de geneeskracht ervan. Maar toen realiseerde ik me wel dat er veel meer met de planten en kruiden te doen was dan alleen maar in medicijnen te verwerken. Ik ben nadat ik ben gestopt als apothekersassistent me wel verder gaan verdiepen in natuurgeneeskunde en wat de kracht van kruiden en planten is. Natuurlijk ook wel leuk dat de plant eetbaar is, maar vooral het verhaal achter de plant en wat die plant allemaal voor je kan beteken vind ik echt supertof.”
Recepten
“Met de meeste eetbare planten kun je wel iets lekkers maken. Sowieso kunnen ze altijd wel door een pesto of in een soep. Met bijvoorbeeld een brandnetel kan je ook niet mis zitten. Als hem van onderaf plukt dan kan je hem gewoon plukken zonder dat de bladeren prikken en dan kun je het verwerken in allerlei gerechten of middeltjes. Een brandnetel is eigenlijk een oerplant met zoveel goede eigenschappen wat de meeste mensen helemaal niet meer weten. Ik vind het superleuk om bijvoorbeeld paardenkastanje zalf te maken en verwerk het in allerlei producten.”
Boek
“Het is natuurlijk wel van belang dat je goed weet wat iets doet en waar je het voor kan gebruiken. Je moet je dus vooraf zeker altijd even goed inlezen welke planten te plukken zijn en welke niet. Een aanrader hiervoor is het boek: ‘wilde planten’ waar de meeste eetbare en bruikbare planten wel in staan. Je kan ook met een app werken en die gebruiken om planten in het bos te herkennen. Zelf gebruik ik hiervoor de app ‘Obsidentify’ die doet het meestal heel goed. Het kan natuurlijk gebeuren dat deze ernaast zit dus kijk het voor de zekerheid nog altijd even in een boek na. En voor als je geen internet onderweg hebt kun je de plant natuurlijk ook even fotograferen, inclusief de stengel, en dan thuis nakijken om welke plant het gaat en of je er wat mee kunt. Dan kun je eventueel later teruggaan om er iets van te plukken.”
Paddenstoelen
“Paddenstoelen zien er natuurlijk vaak heel mooi en lekker uit maar die kun je echt niet zomaar plukken en gebruiken. Het is bekend dat sommige paddestoelen heel giftig kunnen zijn dus daar moet je echt mee oppassen. Ook echt vooraf goed checken om welke paddenstoel het gaat en wat de eigenschappen zijn. Ik pluk ze zelf ook nog niet om die reden.”
Winter moestuin
“Op dit moment zie je al heel goed de kleine rozetjes van de veldkers opkomen. Die zie je heel veel in je achtertuin maar het wordt vaak voor onkruid aangezien. Maar het is heel lekker en heel gezond, dus die kun je bijvoorbeeld lekker door je salade doen. Brandnetels zie je al veel staan die je ook lekker door een salade of een pest kunt doen. Maar ook de daslook zie je al veel staan. Deze wordt nog wel eens verward met een lelietje van dalen dus wel weer even echt goed checken van tevoren. Ook speenkruid staat er alweer wat je kunt plukken. Look zonder look begint ook alweer op te komen. Ook zevenblad zie je veel dat je kunt gebruiken als vervanger voor spinazie en je echt heerlijk in allerlei gerechten kunt verwerken. Met de zachte winter zie je echt alweer heel veel plantjes opkomen en heb je soms echt al een voorjaarsgevoel.”
Zaaien
“Om te beginnen kun je natuurlijk op de achterkant van het zakje zaad kijken om te zien wanneer je kunt beginnen met zaaien. Er zijn best bepaalde kruiden of groenten die al heel vroeg de volle grond in kunnen, zoals sla bijvoorbeeld. Met andere groenten is het wel van belang dat je zeker weet dat jet niet meer gaat vriezen voordat ze de grond in kunnen. Dan kun je beter wachten tot na 15 mei voor als je het zeker wilt weten. Maar natuurlijk is het ook goed en leuk om vooral dingen te proberen en te doen en daar zelf ook van te leren. Dus vooral doen!”
Lees hoe ook andere vrouwen het roer om hebben gegooid in het E-Book: Het Leefstijlroer om naar een verse versie van jezelf