De wijsheid van de wolf

‘Van alle dieren lijkt de wolf het meest op de mens. Het is een familiedier, ze leven met vader, moeder, kinderen van dit jaar en het vorige jaar, ooms, tantes. Het sociale gehalte van de wolf is ontzettend hoog. Jongen mogen altijd weer terug naar het nest, ook als ze een tijdlang weg zijn geweest. Niet alle wolven planten zich voort, pas als je een goede partner hebt en de binding goed is, komen er jongen. Maar iedereen is wel verantwoordelijk voor de zorg van de kinderen. Er is leiderschap, hiërarchie en tegelijkertijd zie je dat het individuen zijn. Dat komt in het onderzoek heel duidelijk naar voren: het zijn niet de extreem schuwe dieren zoals wij gedacht hadden, ze hebben een eigen karakter. Net als de honden die wij als huisdier houden. Het is fascinerend’. Voor ecoloog Hugh Jansman is het duidelijk: van de wolf kan de mens nog heel wat leren.

Leiderschap

Jansman vertelt: ‘Je leert zoveel van de manier waarop wolven met elkaar omgaan. Laat ik leiderschap als voorbeeld nemen. Een wolf kan zich niet permitteren dat er een vete is in de roedel. Als de roedel op jacht gaat, is iedereen op het scherpst van de snede. Dat kan je alleen maar bereiken als de hele roedel harmonieus samenwerkt. De wolf krijgt dat voor elkaar door spel, iedere dag wordt er gespeeld. Als je in Yellowstone Park een roedel observeert, weet je na een uur vaak nog niet wie nou de leider is. Er is geen dier zo gretig om samen te werken als de wolf. Iedereen speelt met elkaar en vrouwen hebben vaak de leiding. Dat zie je bij vele sociale zoogdieren in de natuur, vrouwelijk leiderschap is belangrijk. Dat is toch heel wat anders dan het Bokito apenrots principe, zeer inspirerend!’

Wolvenverhalen

Sommige antropologen beweren zelfs als we de ontwikkeling van het menselijk gedrag willen bestuderen we beter naar wolven kunnen kijken dan naar primaten. We hebben altijd een grote verwantschap met de wolf gevoeld en daarover zijn ook vele verhalen geschreven. Zo ook het bekende verhaal van Remus en Romulus die door een wolvin zijn grootgebracht.

De legende vertelt ons dat er ooit, lang geleden, een tweeling werd geboren: Remus en Romulus. Hun ouders waren niet de minste; hun moeder was Rhea Silvia, een priesteres, en hun vader was niemand minder dan Mars, de Romeinse god van oorlog.  De oom van de tweeling was erg jaloers en wilde de jongens uit de weg hebben zodat hij de troon kon opeisen, en hij bedacht om een plot om ze te vermoorden. Maar de bediende die deze taak moest uitvoeren, kon het niet over zijn hart verkrijgen en legde de jongens in een mandje, dat hij vervolgens op het water van de Tiber rivier liet drijven.Het mandje dreef uiteindelijk terug naar de oever van de rivier, en werd gevonden door een wolvin. Zij voedde de tweeling op, en ze groeiden uit tot grote en sterke jongens. Toen ze eenmaal volwassen waren werden zij gevonden door een oude herder die ze meenam naar huis. Daar wreekten zij zich op hun oom, en gaven de troon terug aan de rechtvaardige opvolger, namelijk hun grootvader. Hierna besloten ze om een grote en machtige stad te stichten, die later bekend werd onder de naam Rome. Helaas genoeg kregen de broers ruzie tijdens de bouw van de stad en heeft Romulus zijn broer gedood. Hij werd de eerste koning van de stad Rome en zonder de wolvin had de stad Rome zeer waarschijnlijk niet bestaan.

Wolven in Nederland

Ook in Nederland duikt de wolf steeds vaker op in het wild. Na 150 jaar is de wolf weer terug in ons land. Voor sommigen een geweldig iets voor anderen een verschrikking. De wolf is officieel een beschermde diersoort dus mag niet zomaar worden afgeschoten. De wolf is een groot roofdier, maar is schuw en gaat mensen het liefst uit de weg. De kans om in Nederland een wolf in het wild tegen te komen is heel erg klein.

Mocht je het geluk hebben een wolf tegen te komen, dan kun je het best het volgende doen:

  • Neem langzaam afstand en loop hem niet achterna
  • Heb je een hond bij je? Houd hem aan de lijn
  • Als de wolf te dichtbij komt, luid spreken en gebaren maken
  • Voer de wolf niet

Bekijk het dier in alle rust en probeer een foto of filmpje te maken en geef die door aan Wolvenmeldpunt. Zij verzamelen alle waarnemingen om een beter beeld van de wolf te krijgen en hem beter te kunnen beschermen.

Bronnen: wur.nl, wolveninnederland.nl, natuurmonumenten.nl

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *