De verborgen schatten van Rozemarijn

Botanische naam: ‘Rosmarinus officinalis’

Rozemarijn behoort tot de familie van de lipbloemigen (Lamiaceae).
Het is een houterige struik met groene naaldachtige bladeren die wel tot 1,5 m hoog kan groeien. De bladeren hebben een sterk aromatische geur. Er groeien van de lente tot in de zomer roze, witte of lila kleine bloemetjes aan de takken. 

Letterlijk betekent Rosmarinus Officinalis dauw van de zee. Van oorsprong groet de plant in de het Middellandse zeegebied vaak tegen rotsen aan de kust. Door de dauw die s nachts door de zeewind werd aangevoerd kon de plant daar goed overleven. Officinalis wil zeggen dat de plant van oorsprong een medicinale werking heeft.

Rozemarijn is een bijzonder en veelzijdig kruid dat kan worden ingezet bij diverse klachten een aandoeningen:

Ontstekingsremmend

Rozemarijn heeft ontstekingsremmende eigenschappen. Bijna alle chronische aandoeningen, zoals Diabetes, type 2 maar ook ziekte van Alzheimer en zelfs depressies zijn een vorm van laaggradige ontstekingen. Bij dit soort ontstekingen is het immuunsysteem niet in staat geweest de ontsteking de kop in te drukken. 

Spijsvertering

Rozemarijn zorgt voor een betere vertering van maaltijden en vetten door de spijsverteringssappen die de plant bevat.  Rozemarijn bevat stoffen die helpen bij maagkrampen, winderigheid en darmkrampen. Het heeft positieve invloed op je darmstelsel en helpt bij diverse darmklachten.

Bloedcirculatie

Rozemarijn stimuleert de bloedsomloop en werkt bloeddrukverhogend bij een lage bloeddruk. Daarom wordt het ingezet bij een slechte bloedsomloop, vaatkrampen, koude handen en voeten en lage bloeddruk.

Verkwikkend en stimulerend

Met name de geur van de rozemarijn heeft een verkwikkende en stimulerende werking. Door de rozemarijn in bad te doen of de essentiële rozemarijnolie in een diffuser te druppelen, kun je hier optimaal van profiteren. 

Recept Rozemarijn thee

  • Breng 200 ml water aan de kook. Voeg vervolgens een theelepel gedroogde rozemarijnblaadjes toe en laat deze drie minuten zachtjes meekoken.
  • Zet het vuur uit en laat het water met de rozemarijnblaadjes nog vijf minuten met de deksel op de pan staan.
  • Zeef het water en schenk het in een theekop 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *