De verborgen schatten van pompoen

Het is weer volop pompoenentijd. Pompoen is een seizoensgroente die in de maand oktober overal verkrijgbaar is. De pompoen wordt niet alleen in de keuken gebruikt maar ook als versiering voor Halloween en als sierfruit. Maar de pompoen is meer dan dat. De pompoen is ook een supergezonde groente.

Geneeskracht

Zoals in veel oranje of rood gekleurde groente zit er veel Vitamine A in pompoen. Pompoen bevat maar liefst 246% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid Vitamine A. Daarnaast is pompoen rijk aan Vitamine C en E. Pompoen heeft door de aanwezigheid van deze vitamine een sterk anti-oxiderende werking. Daardoor is pompoen een krachtige ontstekingsremmer wat met name in het najaar een groot voordeel is.

Pompoen bevat ook veel omega-3 vetten die belangrijk zijn voor het ondersteunen en functioneren van de hersenen.

Daarnaast komt uit onderzoek naar voren dat pompoen veel goede stoffen bevat die goed zijn voor mensen met Diabetes type 2. Pompoen heeft een positieve werking op het reguleren van de bloedsuikerspiegel en de aanmaak van insuline op de alvleesklier.

Gebruikte delen

Helaas zijn niet alle pompoenen eetbaar. Sierpompoenen kunnen zelfs giftig zijn! De meeste pompoenen in de supermarkt zijn goed eetbaar. De lichtoranje flespompoen is bij veel mensen favoriet en kan met schil en al gegeten worden. De pitten van de pompoen zijn ook heel gezond. Die kun je bewaren en drogen en dan gebruiken in je yoghurt of als zaadjes voor de moestuin.

Je kunt pompoenen gebruiken in stoofgerechten, soepen of bewerken in een heerlijke pumpkim pie.

Bron: mensengezondheid

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *