De verborgen schatten van aardbeien

Het is weer volop aardbeien tijd! Aardbeien zijn niet alleen een van de populairste fruitsoorten van ons land, maar ook een van de gezondste. Aardbeien zitten vol antioxidanten, zoals vitamine C en anthocyaan. Die laatste stof geeft de aardbei ook zijn mooie rode kleur. Antioxidanten zijn belangrijk voor het lichaam, omdat ze schadelijke stoffen, de zogenaamde vrije radicalen kunnen voorkomen of zelfs vernietigen.

Voedingswaarde

Aardbeien bestaan voor 91% uit water, 7,7% uit koolhydraten en bevatten slechts 0,3% vet.

Waterrijke voeding is supergezond omdat het veel water en mineralen bevat die ons lichaam goed kan gebruiken. Het menselijk lichaam bestaat voor ongeveer 60% uit water. We hebben dus voldoende water nodig om te overleven en goed te kunnen functioneren. Naast het drinken van water leveren voedingsmiddelen met een hoog watergehalte dus ook een belangrijke bijdrage aan je waterbalans.

Glycemische index

De glycemische index (GI) geeft een inschatting voor de snelheid waarmee de bloedglucosespiegel stijgt als je een product met koolhydraten hebt gegeten. Koolhydraten zijn suikers die worden afgegeven aan je bloed en van invloed zijn op je bloedsuikerspiegel waardoor je jezelf sneller moe, slaperig en hongerig voelt. Voedingsmiddelen met een lage glycemische index van 32), waaronder aardbeien (glycemische index van , bevatten weinig koolhydraten waarmee bloedsuikerschommelingen kunnen worden voorkomen.

Gezondheidsvoordelen

Het eten van aardbeien wordt gerelateerd aan een verminderde kans op veel chronische aandoeningen, waaronder hartkwalen, diabetes type 2, verhoogd cholesterol en diverse vormen van kanker. 

uit onderzoek blijkt dat aardbeien de volgende gezondheidsvoordelen kunnen hebben:

  • Verbetering van de hartfunctie
  • Verminderen van ontstekingen 
  • Verlaging van het slechte cholesterol
  • Verbeteren immuunsysteem
  • Verbetering bloeddruk

De lekkerste en gezondste aardbeien

Bij het kopen van aardbeien is het goed te letten op een paar dingen. Let er allereerst op dat de aardbeien helemaal rood zijn, dus geen wit randje aan de bovenkant, want dat duidt op onrijp en weinig voedzaam fruit. Koop zoveel mogelijk uit de buurt die zo kort mogelijk geleden rood en rijp zijn geplukt. Aardbeien staan hoog op de lijst van meest verontreinigende fruit en groentesoorten van 2022 (Dirty Dozen 2022) dus nog beter is het om biologische aardbeien of aardbeien uit je eigen tuin te eten. Als je de aardbeien planten aan het begin van de herfst plant, hebben de planten vaak al sterke wortels voordat de winter begint en krijgen ze het eerste jaar al een hoge opbrengst.

Eet de aardbeien binnen een dag of twee na aankoop of pluk dan zijn ze het lekkerst en het gezondst.  

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *